06-83 506 665 info@introspexxion.works
Stressmanagement voor vrouwen

Zoé en meer

  1. Esther
  2. Hes
  3. Jana
  4. Romy
  5. Lotte
  6. Charlotte
  7. Alice
  8. Joyce
  9. Tina
  10. Zoé en meer

Dit is een ander interviewverslag dan je gewend bent van mij. Ik heb hier goed over nagedacht en met Zoé afgestemd. In het eerste deel leg ik uit wat er gaat veranderen en waarom. In het tweede deel kun je het verhaal van Zoé lezen. En in het laatste deel sluit ik dit verhaal af.

Inspiratie en verbinding

In de afgelopen 7 maanden heb ik 10 Powervrouwen mogen interviewen. Zij vertelden op openhartige wijze over hun uitdagingen, successen en de rol die introspectie speelt bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen. Dank je wel Esther, Hes, Jana, Romy, Lotte, Charlotte, Alice, Joyce, Tina en Zoé. Zij hebben mij vertrouwd op een manier waardoor ik niet alleen het interview afnam om anderen te inspireren en te verbinden. Ik werd zelf door hen geïnspireerd en begon mij steeds meer verbonden te voelen.

Trouw blijven aan mijzelf

Wij waren in gesprek met elkaar, in een sfeer die ruimte bood voor een lach en een traan. Hierdoor was ik in staat om de juiste woorden te kiezen, waardoor zij zich herkenden in het verhaal dat ik schreef. Toen kwam het Coronavirus en werd iedereen geconfronteerd met maatregelen die onder meer fysieke nabijheid ontmoedigen. Ik begrijp waarom. Gezondheid gaat voor alles, zo simpel is het. Natuurlijk kan ik ook digitaal interviews afnemen, maar dat past niet bij wie ik ben en hoe ik de gesprekken wil voeren. Ik ga deze gesprekken missen, maar neem nu de beslissing om een andere weg te bewandelen en andere verhalen te schrijven.

Ik blijf voorlopig schrijven over mijn voormalig leven in Canada en ben inmiddels een nieuwe verhaallijn begonnen “Over leven in het Corona tijdperk”. Het gaat nog steeds over het bewust keuzes maken, hoe je dat kan doen en waarom dat belangrijk is. Introspectie blijft een cruciale rol spelen.

Zoé

Het verhaal van Zoé sluit hier goed op aan. Haar houding en de wijze waarop zij keuzes maakt zijn mooie voorbeelden om je voordeel mee te doen bij het hervinden van een nieuwe balans in dit Corona tijdperk. Niemand kan ver vooruitkijken, iedereen moet zich aanpassen aan een nieuwe situatie en beseffen dat gemaakte plannen kunnen veranderen.  

Aanpassen en keuzes maken

Het verhaal van Zoé gaat over een situatie die niet meer paste bij wie zij was. Wensen, dromen en de realiteit van alledag klopten niet meer met elkaar. Zij moest keuzes maken om te beslissen of ze bleef doen wat ze altijd deed, te blijven waar ze was of dat ze andere stappen ging zetten. Zoé koos voor het laatste. De manier waarop haar huwelijk zich destijds ontwikkelde voelde niet meer goed. Er waren voor haar geen opties meer om het tij te keren na 10 jaar. “Ik had niet het gevoel dat ik iets kwijtraakte, want ik was al veel alleen. Ik kies mijn momenten om het gevecht aan te gaan. Wanneer ik denk dat het geen zin heeft, neem ik afstand.”

Een afsluiting en een nieuwe start

Na 10 jaar huwelijk was de scheiding (1998) een feit. Zij vertrok uit het dorp waar zij woonde en ging terug naar Maastricht. Haar ouders ondersteunden haar en zij trok bij hen in om een nieuwe start te maken. Uiteindelijk is Zoé op zoek gegaan naar eigen huisvesting en vond een appartement in haar geliefde stad Maastricht. Haar ouders stonden garant voor haar.

“Ik heb het naar mijn zin gehad in het dorp waar ik woonde tijdens mijn eerste huwelijk, maar ik bleef daar toch een vreemde eend in de bijt voor de dorpelingen. Ik vond het fijn om weer terug te keren naar Maastricht.”

Haar oude vriendenkring kwam weer in beeld. Het had niet zo geklikt met haar eerste man. Nu ze weer alleen was, werden de banden langzamerhand aangetrokken.

De brug van 7 jaar

Het alleen blijven gedurende 7 jaar na de scheiding was geen bewuste keus. “Ik was teleurgesteld in het eerste huwelijk en kwam daarna de ware niet meteen tegen. Het moet klikken. Daarbij moest ik helemaal opnieuw beginnen en had ik niet voldoende geld om vaak uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten.”

Zoé was met Carnaval altijd in Maastricht te vinden. Ze logeerde dan bij familie die actief waren in het Carnavalsleven. Via haar oom kreeg ze daarin een eigen plek en dat heeft geholpen om zich in de daaropvolgende 7 jaren minder alleen te voelen.

“We zullen zien”

Naast het steunen op familiebanden en het opbouwen van oude vriendencontacten moest Zoé ook beslissingen nemen van financiële aard. Zo besloot Zoé om elders een baan te vinden, aangezien haar ex-man bij hetzelfde bedrijf werkte. Zij werd voor een jaar door de gemeente Maastricht aangenomen. “Mensen om mij heen zeiden dat ik daar wel zou blijven. Ik liet het gebeuren. We zullen zien.” Zij kreeg een vast dienstverband aangeboden en is daar inderdaad blijven werken. Zoé heeft toen de kans gegrepen om fulltime te werken waardoor ze in haar eigen onderhoud kon voorzien.

Haar tweede huwelijk

Zoé heeft Gerard ontmoet op nieuwjaarsdag tijdens een Carnavalsreceptie. Het duurde even voordat ze elkaar weer ontmoetten. “Het was wennen om weer iemand te hebben ontmoet met wie het klikte. Het voelde vreemd om op 40-jarige leeftijd weer iemand aan mijn vader voor te stellen.”

Inmiddels zijn ze 15 jaar getrouwd en trotse grootouders.

Genieten van het leven

Zoé werkt nu nog 3 dagen bij de gemeente Maastricht. Ze sport meermalen per week. “Ik ben een vroege vogel en sta om half 8 s ’ochtends in de sportschool. Het gaat om sociale contacten en goed zorgen voor je lijf.” Zoé houdt ervan om leuke dingen te doen, alleen, met vrienden en met Gerard. “Ik zie wel wanneer ik met pensioen kan. Het zou leuk zijn om eerder te kunnen stoppen, maar leuke dingen doen kost ook geld. De inhoud van het werk is nog steeds leuk. Het is goed zo”.

Afsluiting en van elkaar leren

Wat mij is opgevallen in het contact met Zoé, is een houding die haar in staat stelt om mee te bewegen met de onvoorspelbaarheid van het leven. Zij blijft in contact met zichzelf (introspectie), maakt plannen, maar accepteert ook veranderingen. Zoé volgt haar ingezette weg totdat er redenen zijn om opnieuw de stand van zaken op te maken en keuzes te heroverwegen. Vechten tegen de bierkaai vindt zij zonde van haar energie. En in dit alles neemt zij verantwoordelijkheid voor haar eigen beslissingen. Hierdoor is zij in staat om haar verleden los te laten en nieuwe stappen vooruit te maken.

In het huidige Corona tijdperk kunnen wij van elkaar leren om oude gedragspatronen in te ruilen voor andere, die beter passen bij de nieuwe situatie en om onze energie goed in te blijven zetten.

Zorg goed voor jezelf en elkaar. Richt je op wat wél kan en vergeet niet te leven!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontspannen omgaan met stress.

Zorgen voor jezelf kun je leren!

+31 6 83 506 665

info@introspexxion.works

Oeverwallaan 130, 2498 BK Den Haag