06-83 506 665 info@introspexxion.works
Stressmanagement voor vrouwen

Het eind is in zicht

 1. Bitterzoet
 2. Het afscheid
 3. Aankomst
 4. Nieuwe huisraad kopen en mensen ontmoeten in Kelowna, Canada
 5. Net allemaal even anders
 6. Solliciteren op z’n Canadees, ijshockey en vriendschappen
 7. Mijn eerste baan, mijn eerste Canadese certificaat en eindelijk wijn bottelen!
 8. Mijn eerste pool BBQ, promotie en de viering van Canada Day
 9. Het theorie-examen, een onverwachte kans en de ontmoeting met meneer Jansen
 10. Afscheid van Regis, starten bij JHS en het rijexamen
 11. Mijn eerste tv-optreden, moe maar voldaan en het Dragon boat festival
 12. Einde proeftijd, verhuizen en mijn eerste kerst in Canada
 13. Potluck op oudejaarsavond, zakenreis Vancouver en Sam
 14. Het eind is in zicht

Dramatische titel , maar het is niet zo definitief als het misschien klinkt. Zoals je al kon lezen in mijn Corona-verhaal, komen er veranderingen aan. Dat betekent dat ik een fase afsluit door terug te kijken en conclusies te trekken. Hierna volgt een overgangsfase waarin ik keuzes maak over wat ik meeneem en wat ik ga toevoegen. Vandaag ga ik terugblikken op mijn leven in Canada en de verhalen die ik met je heb gedeeld.

Terugblik en persoonlijke groei

In mijn verhalen heb ik je meegenomen op een reis die mij tegen mijn verwachting in weer naar Nederland heeft teruggebracht, de keuzes die ik heb gemaakt en hoe dat heeft uitgepakt. Tijdens het schrijven van mijn verhalen besefte ik eens te meer dat ik veel geleerd heb over loslaten, hoe het voelt om een sprong in het diepe te wagen en de moed om mijzelf open te stellen voor nieuwe ervaringen. En het belangrijkste voor mij is dat dit een oneindige cyclus om als persoon te groeien.

Ik leerde nieuwe kanten van mijzelf kennen; ik had nooit gedacht dat ik, buiten mijn vakantiereizen, ooit Nederland zou verlaten en in staat zou zijn om op onbekend terrein, ver van mensen en situaties die mij vertrouwd zijn, een nieuw leven op te bouwen.

Ik zeg hiermee niet dat je moet emigreren om jezelf te kunnen ontwikkelen. Beslissingen om een volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten hoeven niet zo ingrijpend te zijn. Zelfkennis speelt hierbij een belangrijke rol en de interactie met mensen om je heen.

Verwachtingen, bewustwording en de invloed van tijd

Toen ik besloot te emigreren, dacht ik dat het voor altijd zou zijn. Die beslissing heb ik genomen op grond van wat ik toen wist, voelde en wilde. Hierdoor vond ik rust in mijzelf wat de emigratie betreft en kreeg ik vooruitzichten (perspectief) waar ik naartoe kon werken.

Bij elke afweging om iets wel of niet te doen (verwachtingen over de uitkomst) en de richting te bepalen (terug of vooruit) werd ik mij meer bewust van wie ik op dat moment in die situatie was. Ik kon terugkijken op ervaringen en beslissen wat wel of niet meer bij me paste. Dat is een goed beginpunt om verder te kijken dan waar je nu bent in het leven en hoe je een specifieke situatie beleeft.

De x-factor is de invloed van tijd, zo heb ik ervaren.

Ik ging naar Canada in de veronderstelling dat ik daar oud zou worden. En kijk mij nu terug zijn in Nederland, gelukkig getrouwd, dicht bij vrienden en familie en ook blij met het leven dat ik nu heb.

Mijn vertrek uit Nederland had niet te maken met ontevredenheid over mijn leven. Mijn ouders overleden binnen een paar jaar na elkaar. Ik keek naar hun keuzes en leven en legde de mijne ernaast. Een van de dingen die ik toen besefte, was de onrust die ik in mij voelde en niet kon duiden. Ik had tenslotte alles wat ik mij maar wensen kon en toch.

Een nieuw besef

Door mijn blik niet alleen naar buiten te richten (naar mijn leefomstandigheden, naar verwachtingen van anderen, naar het leven van anderen), maar naar mijzelf te verplaatsen (als startpunt) ontstond er een nieuwe dimensie voor mij. Wanneer je regelmatig een pas op de plaats maakt, blijf je up-to-date en weet je beter welke keuzes je nodig hebt en waarom.  

Ik ontdekte gedachten en aannames (bijvoorbeeld: ik zal nooit buiten Nederland gaan wonen of ik moet loyaal zijn aan mijn familie en vrienden) die uiteindelijk ruimte boden voor mijn eigen wensen en behoeften. In mijn leven in Canada was ik succesvol, maar toch miste ik het gevoel van “thuishoren”. Mijn terugkeer had dus alles te maken met de binding met dierbaren in Nederland.

Zelfkennis, rust en perspectief blijven voor mij de ingrediënten voor zelfbewustere keuzes (wat is je kracht, wat zijn behoeften, wat heb je nodig), het kunnen filteren van informatie van buitenaf (meningen en gevoelens van de ander) en het creeëren van overzicht om een nieuwe horizon te zien en te beslissen over de te nemen stappen.

Ik weet nu dat ik zelfs in een nieuw land een goed leven kan opbouwen en ook na mijn terugkeer in Nederland hier weer tevreden en gelukkig kan zijn. De tijd in Canada heeft mij veel geleerd en ik kan terugkijken op een mooie levensreis en lieve vrienden. Door de Corona is de vakantie naar Canada niet doorgegaan en heb ik mijn vrienden niet kunnen zien, maar dit is slechts uitstel en geen afstel! 

Mijn pas op de plaats

De verhalen op mijn website blijven beschikbaar. Ik las alleen een pauze in om uit de vele ideeën die ik heb keuzes te maken en die uit te werken, met mensen te praten die mij hierbij kunnen helpen (frisse ogen en in bezit van benodigde kennis) om daarna krachtiger terug te komen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontspannen omgaan met stress.

Zorgen voor jezelf kun je leren!

+31 6 83 506 665

info@introspexxion.works

Oeverwallaan 130, 2498 BK Den Haag