06-83 506 665 info@introspexxion.works
Stressmanagement voor vrouwen

Bitterzoet

 1. Bitterzoet
 2. Het afscheid
 3. Aankomst
 4. Nieuwe huisraad kopen en mensen ontmoeten in Kelowna, Canada
 5. Net allemaal even anders
 6. Solliciteren op z’n Canadees, ijshockey en vriendschappen
 7. Mijn eerste baan, mijn eerste Canadese certificaat en eindelijk wijn bottelen!
 8. Mijn eerste pool BBQ, promotie en de viering van Canada Day
 9. Het theorie-examen, een onverwachte kans en de ontmoeting met meneer Jansen
 10. Afscheid van Regis, starten bij JHS en het rijexamen
 11. Mijn eerste tv-optreden, moe maar voldaan en het Dragon boat festival
 12. Einde proeftijd, verhuizen en mijn eerste kerst in Canada
 13. Potluck op oudejaarsavond, zakenreis Vancouver en Sam
 14. Het eind is in zicht

Het visum is eindelijk binnen en deze mijlpaal wordt natuurlijk uitgebreid gevierd met champagne! Maar al snel dringt zich een andere realiteit aan mij op. Anderhalf jaar lang heb ik geleefd in twee werelden; de wereld waarin ik een droom probeerde te realiseren en de wereld waarin ik gewoon mijn werk deed, tijd met vrienden en familie door heb gebracht en heb geleefd alsof dit nooit zal veranderen. Het visum was namelijk niet gegarandeerd. Maar nu is alles anders. Hoe vertel ik familie en vrienden, dat de keus aan mij is om te vertrekken of te blijven? Ik kon mij niet meer verschuilen achter een beslissing van de Canadese ambassade. De verantwoordelijkheid lag bij mij, wetende dat het gevolgen zou hebben voor de mensen die mij dierbaar zijn en die van mij houden. 

Een sprong in het diepe 

Ik heb er destijds toch voor gekozen om weg te gaan uit Nederland en in Canada een leven op te bouwen. Maar hoe leg je uit dat je weggaat, terwijl je lieve vrienden en familie hebt, een goede baan en een comfortabel leven leidt in Nederland. Ik heb het geprobeerd, maar dit is niet uit te leggen. Ik wist, ik voelde alleen van binnen dat dit een stap was die ik moest nemen. Mijn keus hield ook in dat ik vastigheid opgaf voor een leven in een ver land waar ik niemand kende, geen baan had en geen huis. 

Voorbereiding 

Wij hadden afgesproken dat we niet hals over kop zouden vertrekken. Naast het emotionele proces van afscheid (moeten) nemen, moest er ook nog praktisch van alles geregeld worden. Een laatste vakantie als toerist naar Canada werd gepland. Het lijstje met drie mogelijke woonplaatsen zou onze route bepalen; Vancouver, Penticton en Kelowna. Met de gehuurde auto, pen en papier gingen wij op reis. Het daar zijn voelde toen al anders voor mij, het klopte gewoon. Vancouver vonden wij te groot (metropool met bijna 600.000 inwoners in 2006) en Penticton voelde weer te klein aan (ruim 33000 inwoners in 2006), ook al ligt het heel mooi tussen de bergen aan het eind/begin van Lake Okanagan. Wij zijn toen een dagje naar Kelowna gegaan, een stadje van destijds iets meer dan 100.000 inwoners (2006) en gelegen in een vallei in de regio Okanagan. Een leuk weetje is misschien, dat het een zusterstad van Veendam is. Ik weet nog dat het een miezerige dag was toen we over de oude brug Kelowna inreden. Maar toch voelde het goed genoeg om te besluiten een hotel te boeken en meer te zien en te ervaren. 

Werk 

Op onze eerste dag in Kelowna scheen de zon! Al wandelend zijn wij het stadje gaan verkennen. Heerlijk rondgelopen langs het meer (Lake Okanagan), door Kelowna City Park en Waterfront Park en in het centrum. Op een gegeven moment stonden wij bij een groot, paars en vierkant gebouw, A & B Sound (een muziekwinkel). Het was nog vroeg en iemand riep vanuit het niets, dat we maar eerst bij Starbucks om de hoek koffie moesten gaan drinken. Op zoek naar welke hoek bedoeld werd draaiden wij ons om en zagen aan de overkant in grote letters Immigrant Employment Services (IES). Toeval bestaat niet. Na de koffie zijn wij het kantoor IES binnen gestapt en werden wij te woord gestaan door twee vriendelijke en behulpzame vrouwen, Hallie en Katie. Zij hebben de tijd genomen om onze vragen te beantwoorden en ons van goed advies te voorzien. Zo werd ons bijvoorbeeld uitgelegd waar een werkgever in Canada op zou letten en welke informatie dus in een Nederlandse referentiebrief moest worden opgenomen. Visitekaartjes (er zou contact opgenomen kunnen worden om de referenties te checken) en informatie op officieel briefpapier waren een must. 

Huisvesting 

Door de grote afstanden zijn wij met de auto rond gaan rijden op zoek naar mogelijke woonlocaties. Wij kwamen onder meer uit bij Bridgewater Estates, een appartementencomplex buiten het centrum en gelegen aan een watertje met wandelpaden. Teruggekomen in het hotel heb ik de stoute schoenen aangetrokken, het telefoonnummer opgezocht en gebeld. Een aardige dame stelde vragen en een afspraak werd gemaakt om verder te praten. Zij vertelde dat zij met haar man uit een andere provincie van Canada naar Kelowna waren verhuisd. Uit eigen ervaring hebben ze toen ervaren hoe belangrijk het is om mensen te ontmoeten die je een kans geven. Aan het eind van dit gesprek en na een toer door het complex, werd de afspraak gemaakt dat wij haar een seintje zouden geven wanneer wij ons definitief in Kelowna zouden vestigen. Contactinformatie werd uitgewisseld. 

Bankzaken 

Goed op dreef hebben wij ook de lokale bank een bezoekje gebracht om alvast een rekening te openen. Na overleg met de manager van dit filiaal bleek dat geen probleem te zijn. Wel moesten wij ons paspoort laten zien en het visum. Tenslotte moesten wij handmatig een heel veel formulieren om de aanvraag van een bankrekening af te ronden. Als toekomstige inwoner en klant liepen wij daarna het gebouw uit. 

Bitterzoet 

Na de ontmoetingen met lieve en behulpzame mensen en een aantal praktische zaken te hebben voorbereid was het tijd voor ontspanning. Dat zou je denken, he? Natuurlijk heb ik genoten van de natuur, het daar gewoon zijn en van de mensen die ik heb ontmoet. Maar in gedachten was ik ook bij het onvermijdelijke afscheid in Nederland en bedacht ik al wie ik om referenties zou vragen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontspannen omgaan met stress.

Zorgen voor jezelf kun je leren!

+31 6 83 506 665

info@introspexxion.works

Oeverwallaan 130, 2498 BK Den Haag